MORMON TABERNACLE CHOIR &
ORCHESTRA AT TEMPLE SQUARE

Mindre end en måned efter Mormon pionererne ankom til Saltsødalen i Utah i 1847, samledes et lille kor for at synge ved kirkemøderne. Dette var begyndelsen til det som blev til the Mormon Tabernacle Choir. I dag, med 360 frivillige stemmer, er kort fortsat musikambassadør for Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige.


Tabernaklet på tempelpladsen i Salt Lake City,
hjemsted for koret og det berømte orgel. Foto IRI.

Ofte synger koret med the Orchestra at Temple Square, et 100 mands symfoniorkester, grundlagt i 1999 og er kendt af millioner verden over gennem radio, tv, sattelit og internet udsendelser, koncert turneer og talrige pladeindspilninger.

Siden korets første turne til Chicago i 1893, har koret turneret bredt over hele USA samt i resten af verden. Det har opført koncerter i store dele af Europa og i musikkens hovedstæder fra Danmark og Rusland til Japan og Australien. Korets rejser har også in­kluderet indsættelsen af amerikanske præsidenter, og har sunget ved nogle af amerikas mest prestigefyldte festivaler, som Interlochen, Chautauqua, Wolf Trap og Tanglewood med the Boston Symphony Orchestra og har også sunget med Boston Pops.


Koret under åbningshøjtideligheden ved vinter OL
i 2002. Her dirigeret af John Williams. Foto IRI.

Koret sang for mere end 3.5 billioner mennesker ved åbningshøjtidligheden ved vinter OL i 2002 i Salt Lake City og lavede 4 koncerter som en del af den kulturelle olympiade.


Her er par eksempler med bl.a. Leonard Bernstein og New York Philharmonic
samt Eugene Ormandy og Philadelphia orkestret.

Mere end 300 pladeindspilninger er udsendt med koret fra de tidlige LP’er til nutidens moderne digitale compact disc og DVDs. Gruppens 1959 udsendelse af ”Battle Hymn of The Republic” med Eugene Ormandy og Philadelphiaorkestret, vandt Grammy og koret har også vundet fem guld og 2 platin plader. Koret har modtaget the National Medal of Arts og er introduceret i National Association of Broadcaster’s ”Hall of Fame”.

Koret er i 2007 nomineret til ikke mindre end 2 Grammy's for sin pladeudgivelse med Sissel "Spirit of the Season". "Best Classical Crossocver Album" og "Best Engineered Album, Classical".
Pladen har indtil nu ligget nr. 1 på Billboard's Classical i mere end 4 uger.
Vi forventer at udsende plade i Skandinavien i 2008.


Renee Fleming med koret ved julekoncerterne
i 2005. Foto Debra Gehris.

Verdensberømte gæsteartister har optrådt med koret og omfatter bl.a. Leonard Bernstein, John Williams, Bryn Terfel, Frederica von Stade, The King’s Singers, Angelia Landsbury, Charles Osgood, Mike Wallace, Walter Cronkite og Sissel.


Lloyd Newell er speaker for Musik og Det Talte Ord siden
1990. I skandinavien er udsendelsens speaker Kent Gade Olesen. Foto MTC.

Korets ugentlige Music and The Spoken Word program er intet mindre end verdenshistoriens længste network udsendelse. Den er hørt siden 1929, og præsenterer musiknumre med koret, akkompagneret af det mægtige orgel i Tabernaklet og ofte også med orkestret og inspirerende ord. Med udgangspunkt fra Mormon Tabernaklet på Tempelpladsen i Salt Lake City, sendes programmet via radio, fjernsyn og kabel over hele USA og i resten af verden.


Craig Jessop, korets faste dirigent. Foto MTC.

Koret dirigeres, siden 1999, af Craig Jessop, der tidligere dirigent for US Air Force, herunder Singing Seargeants. Jessop har flere gange besøgt Danmark i forbindelse med Rebildfestlighederne som dirigent for USAFE (United States Air Force Band Europe) Assisterende dirigent er Mack Wilberg, tidligere leder af kormusik studierne ved Brigham Young Universitetet, en talentfuld komponist og korarrangør i Amerika.

Se iøvrigt Mormon Tabernacle Choir og Music and The Spoken Word for yderligere oplysninger.